Tranen van geluk en verdriet lagen zaterdag dicht bij elkaar. In de “hel van Rijswijk” ging Amazone Leidsche Rijn ruim kopje onder tegen een ontketend meisjes Bolwerkteam. Vooral in de tweede helft sloeg het team van de coaches Ton Kallenberg en Marcel Tijssen genadeloos toe. Het was ouderwets d’r op en d’r over, waarbij vooral de kersverse international Zera Butter zich gaandeweg ontpopte als plaag voor de Utrechtsen. Zij was niet te stoppen.

Coach Ton Kallenberg had zijn team geinstrueerd om het juiste moment in de wedstrijd te gebruiken om toe te slaan. In de uitwedstrijd van deze halve finales had Amazone een voorsprong van 8 punten gepakt en nu was het de kunst om vooral niet te veel te focussen op het achterhalen van deze voorsprong aan het begin van de wedstrijd. Bij het meisjes Bolwerkteam ontbrak Chanel Oschmann vanwege een blessure. Haar plaats werd ingenomen door Rebecca Antes.
Het begin van de wedstrijd kenmerkte zich doordat beide teams erg gespannen waren, waardoor het schot aan beide zijden nog niet gemakkelijk viel. De van een blessure herstellende Willemijn Kallenberg opende de score en vervolgens zette Zera Butter de eerste voorsprong op het bord (7-4). Bij Amazone was het Randell v.d. Lee die vooral de inbreng aan Utrechtse zijde tot stand bracht. Een belangrijk moment al vroeg in de wedstrijd was dat Amazone-guard Marthe Holthuizen zich al snel blesseerde toen zij in botsing met een teamgenoot kwam. Met name op de guardpositie bleek Amazone vervolgens kwetsbaar. Kirsten Siera sloot de eerste periode met 13-12 af. In de tweede periode startte het bolwerkteam goed en kwam halverweg die periode zelfs op een 23-17 voorsprong. Toch bleek dit nog niet het moment in de wedstrijd om toe te slaan. Vor een deel lag dit ook wel aan de vele persoonlijke aanvallende fouten, waarvoor met name scheidsrechter Marcel Post veelvuldig floot. Voor de speelsters die vaak het bord opzoeken, betekende dit toch dat zij niet meer voluit konden gaan. Bijvoorbeeld Lara Moerer stond al in de eerste helft met 4 persoonlijke fouten op ‘scherp’. Ook Willemijn Kallenberg, Maxime Essenstam, Sigourney Lionar en Zera Butter hadden al in de eerste helft drie persoonlijke fouten, waardoor vooral op dit punt de wedstrijd op alle mogelijke manieren kon worden beslist. Vlak voor tijd klampte Amazone opnieuw aan bij de Eagles en gingen zelfs met een 29-31 voorsprong de rust in.
De vraag kwam wanneer het bolwerkteam zou proberen toe te slaan in de derde periode. Bij Amazone bleken zowel Randell v.d. Lee als Kiki Geelen reeds met vier persoonlijke fouten in foutenlast te staan, waardoor Amazone-coach Ferrie Zoutenbier noodgedwongen sneller naar zijn bank toe moest, dan hij gehoopt zou hebben. Het antwoord op de vraag voor het momentum deed zich snel voor. Waar Amazone in de vorige wedstrijd direct na rust een beslissende slag sloeg, deden de Rijnland Eagles dit nu. Gesteund door een fantastisch Rijswijks publiek liep BVL van Amazone weg. Willemijn Kallenberg zette het bolwerkteam met een verre driepunter virtueel in de finale (43-33). In de daarop volgende verdediging raakte zij in botsing met een tegenstander en werd zij uit voorzorg naar de kant gehaald. Vanaf dat moment werd het “Butter-time”. In een bijna weergaloos tempo en met loupzuivere preciesie speelde Zera Butter het gehele Amazone aan flarden. De mentale weerbaarheid van de Utrechtsen bleek erg broos en daarvan maakte Zera Butter optimaal gebruik. In drie minuten tijd was het helemaal “uit en over” want het bolwerkteam liep door naar een onoverbrugbare 63-41 voorsprong.
In de eerste minuut van de vierde periode blesseerde Ella Tijssen zich aan haar enkel, waardoor ook het bolwerkteam op de guardpositie kwetsbaar werd, maar het bolwerkteam speelde de wedstrijd professioneel uit. Amazone berustte in haar nederlaag en nadat Zera Butter nog de 72-45 op de borden bracht, kreeg zij de verdiende applauswissel en werd het uiteindelijk 76-47 voor BV Leiderdorp.
Het bolwerkteam reisde de dag erop met het vliegtuig naar Spanje om zich te gaan voorbereiden op de finale tegen Grasshoppers op zaterdag 12 mei.
scores: Zera Butter (43 punt), Willemijn Kallenberg (8), Kirsten Siera (6 pnt; 10 reb), Anouk Nijman (6), Ella Tijssen (5), Lara Moerer (4), Maxime Essenstam (3) Sigourney Lionar (1).