Ook in de hoofdklasse blijft JU14-1 “gewoon” winnen. Zaterdag kwam New Stars uit Nieuwegein op bezoek in de Bloemerdhal. Een tegenstander waar we respect voor hebben. Vorig seizoen werden de aspiranten van New Stars Nederlands kampioen.
Tijdens de peptalk in de kleedkamer herhaalde coach Paul Crama nog even de punten waar we als team goed in zijn. Felle verdediging op de bal en een snelle balcirculatie. Niet bang zijn voor meer lengte bij de tegenstander, wij zijn sneller…. Iedereen was 100% gemotiveerd. Zoals het hoort!
We begonnen furieus. New Stars kwam er niet aan te pas. De passing was bijna perfect. Verdedigend hielden we de bucket goed gesloten, waardoor New Stars vooral aangewezen was op afstandsschoten. Bas had de belangrijke rol gekregen om hun niet grote, maar wel zeer snelle en balvaardige guard af te stoppen. Dat deed hij knap, al kostte het veel energie. Boris verdeelde het spel, zocht de openingen en wist vaak op een mooie manier Vincent, Raoul of Jeroen te bereiken.
Ondanks het lengteoverwicht van de tegenstander pakten we toch de meeste rebounds. Ook aanvallend! Na 6 minuten maakte New Stars het eerste punt, wij hadden er toen al 12. Helaas ging er toen even iets mis. Jeroen kwam na een reboundpoging heel ongelukkig terecht, en ging door z’n enkel. Hoe ernstig was het? Een zak ijs bracht wat verlichting, maar er ontstond al snel een verdikking. Philip kwam in het veld en Mark verving de moegestreden Bas. Het eerste kwart wonnen we knap met 18 – 5.
Aan het begin van het tweede kwart werd duidelijk dat Jeroen niet verder kon spelen. Jammer, want Jeroen is een belangrijke factor in het team. Niet alleen vanwege z’n lengte, maar ook vanwege z’n snelheid en scorend vermogen (± 20 per wedstrijd). Iwan maakte zijn debuut in het team. Iwan traint net als Dennis al een paar weken mee. Ze staan als bankspeler bij JU14-1 genoteerd. De coach was benieuwd wat Iwan kon. Nou, dat viel niet tegen. Vooral verdedigend stond Iwan uitstekend te spelen. Een opsteker, want na het wegvallen van Jeroen kwamen we moeizaam op gang. De vaart was uit het spel en er werd niet meer zo goed op de bal verdedigd. New Stars kreeg meer ruimte, en ging dus ook meer scoren. Het goed verzorgde teamspel was bij ons even zoek. Vincent verzilverde een mooie driepunter en Raoul werd nog een paar keer goed aangespeeld. Dat leidde nog tot een paar mooie atletische scores. Het kwart eindigde gelijk, 12 – 12. Ruststand 30 – 17.
In de rust benadrukte Paul nogmaals dat we ons “eigen spelletje” moesten spelen. De passing was niet goed, we dribbelden te veel, schoten te snel en de goede verdediging van het eerste kwart zagen we in het tweede kwart niet meer terug.
Het derde kwart was beter, we begonnen weer in ons vertrouwde spel te komen. Maar New Stars had in de rust ook het nodige besproken. Ze schakelden een tandje bij, speelden feller en begonnen nu ook meer rebounds te pakken. Paul wisselde veel om het ritme bij de tegenstander weg te halen. Mark en Dennis deden goed werk, Vincent vocht als een leeuw en Mike liep een paar keer een mooie fastbreak. Voor het eerst sinds tijden verloren we een periode, 10 – 11. Maar, New Stars raakte vermoeid. Daar lag onze kans.
Boris werd verzocht het tempo nu echt te verhogen. Geen “meisjesbasketbal”. Niet afwachten, na een pass direct inside. Vincent voelde dat goed aan. Hij bleef nu wat “hoger” spelen zodat Boris wat meer ruimte kreeg om van “hoog” naar “laag” in te snijden. Raoul zorgde voor de nodige screens. En ja, dan zien we ons spelletje weer… De ene score was nog mooier dan de andere. New Stars probeerde dat af te stoppen door p’s te maken op de man die inside kwam (overigens zonder onsportief te worden…). Maar toen Boris ook nog eens zijn vrije worpen er “gewoon” ging ingooien liepen we al snel verder uit. De wedstrijd zat op slot. De verdediging was weer helemaal terug. Bas, Mark en Iwan schakelden hun tegenstanders uit. Een mooie overwinning. Het vierde kwart werd veelzeggend met 25 – 6 gewonnen. Eindstand 65 – 34.

[i]Scores:[/i] Vincent Antes 15, Boris Crama 21, Philip van Houwelingen 2, Bas Kallenberg 1, Raoul Koopmans 14, Iwan Osman 4, Dennis van Winkel 2, Mike v.d. Vlist 4, Mark de Zwart 2.