Hoewel het vorige week nog even helemaal misging, zit JU16-1 toch duidelijk in de lift. De laatste wedstrijd voor de winterstop werd in Den-Helder knap gewonnen (79 – 60). In de wedstrijd tegen Mosquito’s, een paar weken geleden in Amsterdam, was al een verbetering te zien. Niet alleen het vertoonde spel werd beter, ook de sfeer op het veld ging vooruit. Vervolgens werd dat doorgezet naar een heel aardige wedstrijd tegen Omniworld. Er werd verloren, maar de winst was dat er als team gespeeld werd. De balcirculatie ging beter, vooral sneller en er werd minder (dom) balverlies geleden. De wedstrijd tegen Pro Built Lions, vorige week, was slecht. Een complete off-day. Marsepein en pepernoten hadden de heren stilgelegd. Typerend was dat met de drie jonge bankspelers, Vincent, Boris en Jeroen nog het beste werd gespeeld. Die wedstrijd lijkt gelukkig een incident. Zaterdag werd de stijgende lijn weer opgepakt.
BV Noordkop had in Leiderdorp met 1 punt verschil gewonnen. De lange weg naar Den Helder werd door sommigen gebruikt om nog eens aan die wedstrijd terug te denken. Eén speler was toen opgevallen, de nr. 15. Die moeten we afstoppen. Als dat lukt, kunnen we misschien wel winnen. Die constatering bleek helemaal waar. Binnen een minuut maakte hij de eerste 4 punten van de wedstrijd. Gelukkig waren we snel wakker. De verdediging werd scherper en bovendien waren we redelijk op schot. Jorin (met een gave driepunter), Do en Robin zorgden ervoor dat we goed aansluiting hielden. Mark wist bovendien de nr. 15 een beetje af te stoppen. Echt vrije schoten kreeg hij niet meer, dus werd het moeilijker om raak te schieten. We kwamen lekker in ons spel. De aanvalsrotatie liep niet super, maar doordat we meer ruimte kregen dan we de laatste weken gewend waren, bleven we wel goed scoren. Het eerste kwart wonnen we zelfs, 23 – 19.
Het tweede kwart gaf een beetje hetzelfde spelbeeld. Coach Edmar Diebels zocht naar de juiste samenstelling om de nr. 15 af te stoppen, aanvallend profiteerden we goed van de ruimte die we kregen. Opvallend was dat David veel aanvallende rebounds kon pakken (ook hij zit in de lift) en dat Tomas een “lekker” afstandschotje kon loslaten. Michiel kwam wat ongelukkig in botsing met een tegenstander… (hoofd tegen hoofd). Vincent speelde weer heel nuttig, zoals van een bankspeler wordt verwacht. Samen met Boris doet hij dit seizoen ervaring op, niet alleen door een paar minuten mee te spelen, maar ook door vanaf de bank de wedstrijd mee te beleven. Jammer was het dat Do laat in het tweede kwart wat onnozel tegen zijn vierde fout opliep. Het kwart werd weer gewonnen, 24 – 21 wat resulteerde in een 47 – 40 stand bij rust.
In de rust werden de verdedigende en aanvallende taken nog eens uitgelegd. Edmar wilde meer inside-spel zien. Robin en Tomas moesten niet te veel aan de driepuntslijn blijven hangen. Door snel te roteren en in te snijden, kunnen we wellicht meer simpele lay-ups forceren. Op de één of andere manier liep het derde kwart niet lekker. De wedstrijd werd vooral verdedigend uitgevochten. De aanval draaide niet lekker. Tomas en Robin liepen elkaar een beetje in de weg en bovendien was Jorin z’n schotje even kwijt.We scoorden slechts 11 punten. Gelukkig kon Noordkop de basket ook moeilijk vinden. Zij wonnen het kwart met 11 – 16.
Dé actie van de wedstrijd kwam van Broeno. Een geweldig blok op een lay-up van de nr. 15. Nog nooit zagen we Broeno van zo hoog neerdalen. De meegekomen chauffeurs en toeschouwers (twee “cheergirls”) praten er nu nog over.
Na drie kwarten staan we nog steeds voor, 58 – 56. De korte pauze tussen de kwarten wordt door Edmar gebruikt om de aanval wat meer aan te sporen. Er wordt redelijk verdedigd, we zijn fel, zitten goed op de bal. Alleen, de aanval moet nu beter worden. Anders gaan we niet winnen. Tomas en Robin moeten meer “communiceren” bij het inside gaan. De passing moet sneller, en vooral strakker. “Let’s go”.
Nou, dat werkt. We beginnen super. Binnen 4 minuten maken Tomas en Robin samen 10 punten. We lopen weg van Noordkop. Robin snijdt als een mes door de bucket, meestal via een knappe pass van Tomas of Mark. In de verdediging geven we helemaal niets meer weg.
Edmar zet Boris nog even in om de nr. 15 af te stoppen. Een paar minuutjes mag hij helemaal geen bal krijgen. Dan kan hij ook niet scoren. Boris loopt en rent zich helemaal leeg, maar het werkt. Bovendien zorgen David en Broeno ervoor dat niemand van Noordkop nog inside komt of een rebound bemachtigt. Het kwart winnen we met 21 – 4! Eindstand 79 – 60.

Komende weken volgt er een nieuwe competitie-indeling. BVL zal dan wat gelijkwaardiger tegenstanders krijgen. Als de stijgende lijn van de afgelopen weken wordt doorgezet, zullen er zeker meer overwinningen volgen.