Met het team JU14-1 gaat het super. Zaterdag werd er met 115-51 gewonnen van DAS JU14-1. Na 6 wedstrijden staan we met een gemiddelde score van 91 vóór en 33 tegen duidelijk bovenaan in de eerste klasse. Bovendien zijn we het enige team dat alles heeft gewonnen. Het snelle aanvallende spel doet niet alleen de tegenstanders vermoeien, ook scheidsrechters hebben regelmatig problemen het tempo bij te houden.
DAS was “uit” in Delft een lastige tegenstander. We wonnen weliswaar, maar coach Paul Crama vond het de minst goede wedstrijd van het seizoen. We hadden het vooral moeilijk met de nr. 10 van DAS, de Engelstalige Nathan Grimes. Boris en Raoul kennen hem van de rayontrainingen. Voor de wedstrijd kreeg Bas de opdracht om hem over het hele veld te volgen. Als Bas moe werd, kreeg Mark de taak om het over te nemen. Kwam hij de bucket in, dan moest Vincent helpen door de weg naar de ring af te sluiten. Bij balverlies van DAS, direct omschakelen naar de aanval. Boris en Jeroen moeten het tempo van de wedstrijd bepalen. Twee keer een pass, dan moeten we aan de overkant zijn. Geen gedribbel, laat de bal het werk doen. Vanaf de sprongbal liep het gesmeerd. Het “gevaar nr. 10” werd perfect verdedigd door Bas. Kwam hij eens langs Bas de bucket in, dan stond Vincent gereed om hem vervolgens op te vangen. De snelle overgang naar de aanval, onze specialiteit, voerden we perfect uit. De eerste pass uit de verdediging was bijna altijd goed. Strak, snel en naar een bewegende speler die vervolgens een goed vervolg had. Boris en Jeroen misten nauwelijks.
Toen Mark en Philip het van Bas en Raoul overnamen was er bijna geen verschil in de speelwijze van het team waar te nemen. Klasse, het team groeit in de breedte. Het eerste kwart werd met 33-12 gewonnen.
In het tweede kwart nam Mike de rol van Boris over. Dit seizoen speelt Mike weer volledig mee in het team. Natuurlijk moest hij de eerste wedstrijden een beetje wennen. Vooral het tempo, de balcirculatie, ligt een stuk hoger dan hij vorig jaar gewend was. Maar, het gaat steeds beter. Zaterdag speelde hij zijn beste wedstrijd van het seizoen. Raoul heeft de laatste tijd veel last van zijn knieën, dus wordt hij een beetje gespaard. Toch was hij weer een belangrijke factor. Onopvallend pakte hij veel rebounds, zowel verdedigend als aanvallend. Het tweede kwart ging niet veel minder dan de eerste, we scoorden 29 punten, DAS bleef op 10 steken.
In de pauze (ruststand 62-22) was er eigenlijk voor coach Paul weinig te zeggen. Ja, we moesten natuurlijk niet verslappen, maar dat hoeven we deze jongens niet te vertellen. Het vele publiek (ook veel spelers van Heren-1 waren blijven “hangen” na hun wedstrijd ervoor) wilde wellicht nog wat moois zien. Dat bleek de juiste motivatie….
Het derde kwart begonnen we weer furieus. En… de ene score was nog mooier dan de andere. Boris maakte een paar toverballen waar ene heer Bryant jaloers op zal zijn. Vincent zette met een geweldige pass Mike helemaal vrij onder het bord (die natuurlijk scoorde) en Philip begon ook op perfecte wijze de fastbreak te lopen. Wij scoorden weer 29 punten, DAS weer 10. Opvallend ten opzichte van voorgaande wedstrijden: we bleven met een grote voorsprong goed als team spelen. Geen individueel gedoe. Verdedigend moesten we natuurlijk veel werk verzetten om DAS op een lage score te houden. Er werden wat variaties geprobeerd. Sommige liepen goed, andere kunnen beter. Nu er aanvallend perfect gespeeld wordt, gaan we het accent tijdens de trainingen wat meer op de verdediging leggen. Vooral in het vierde kwart bleek dat, als we wat vermoeider raken, vooral de verdediging minder goed gaat. We gaven wat meer ruimte weg. DAS scoorde 19 punten. Door de bal goed rond te blijven spelen en de juiste pass te blijven geven, scoorden wij er toch nog 24.
De eindstand 115-51 werd door het publiek met applaus bekrachtigd. Trainer/coach Edmar van JU16-1 prees vooral de snelle passing van het team: “Dat valt bijna niet te verdedigen, bovendien wordt de aanval bijna altijd perfect afgerond”.
Basketbalkenner Albert “Appie” de Groot overweegt voortaan bij alle wedstrijden van BVL JU14-1 aanwezig te zijn en er wordt gefluisterd dat de spelers van Heren-1 binnenkort een stage komen lopen….

[i]Scores:[/i] Vincent Antes 17, Boris Crama 38, Philip van Houwelingen 10, Bas Kallenberg 4, Raoul Koopmans 14, Mike v.d. Vlist 11, Jeroen Vos 21.