Zowel Oegstgeest als BVL was voor aanvang van de wedstrijd ongeslagen. Dat kon dus nog weleens spannend worden. Vrijdag had coach Paul Crama de jongens op “scherp” gezet. Er werd hard getraind. Iedereen was goed bij de les. Dat moest zich in de wedstrijd dit weekend uitbetalen. Het eerste kwart startten we dus ook furieus. Vincent en Boris scoorden er flink op los. Het tempo lag hoog, heel hoog. Precies zoals we het willen. Ging er een balletje mis, dan waren we attent met het rebounden. Het klopte allemaal. Nou, bijna allemaal. Verdedigend hadden we soms wat moeite met het kiezen van de juiste positie. Mike maakte daardoor 3 p’s, vlak achter elkaar. Het kwart werd met 25-8 gewonnen.
Er leek geen vuiltje aan de lucht. In het tweede kwart kwam Oegstgeest wat beter in de wedstrijd. Ze verdedigden sterker waardoor de bal meer rondgespeeld moest worden. Het zoeken naar de vrije man ging niet altijd makkelijk. Maar als Jeroen en Raoul “laag” onder het bord werden aangespeeld was het meestal wel gelijk raak. Bas verdedigde, onopvallend, sterk. Hij zorgde ervoor dat Oegstgeest meestal een “lange” aanval moest spelen. Hierdoor kregen Raoul en Jeroen de tijd zich goed te positioneren. Mark nam als vervanger zijn taken over, en ook dat ging niet slecht. Helaas liep Jeroen ook tegen zijn derde fout op, dat werd dus opletten in de tweede helft. Het tweede kwart werd weer gewonnen, nu met 22-13. Ruststand 47-21. In het derde kwart begon Oegstgeest wat meer druk te zetten. Ze begonnen met een full-court-press druk te zetten op de bal. Daar hadden we wat moeite mee. De aanvoer liep niet meer zo gesmeerd als we in de eerste twee kwarten gezien hadden. Bovendien werden er veel p’s gemaakt in de verdediging. We waren een paar keer net een stapje te laat. Er moest dus veel doorgewisseld worden. Dat kwam het spel niet ten goede. We konden elkaar niet meer zo goed vinden. In de aanval werd er ook te gehaast gespeeld. Daardoor ontstonden er veel slordigheden. Na een rebound probeerden we gelijk te scoren, in plaats van de aanval opnieuw op te zetten. Het draaide even niet, dat leidde tot frustraties en het maken van fouten.
Philip moest door de foutenlast van Jeroen, Raoul en Vincent het reboundwerk naar hem toe trekken. Dat is niet zijn specialiteit, maar na een paar aanwijzingen en een peptalk ging het steeds beter. Ook de aanval kwam weer op gang. Boris en Jeroen begonnen weer te scoren, vaak na een goed uitgevoerde fastbreak. Mike, Bas en Mark wisselden elkaar af om de “pointquard” van Oegstgeest af te stoppen. Dat kostte helaas ook wat p’s. Bas kreeg zijn vijfde, ook Mike liep vlak voor het einde van het derde kwart zijn vijfde fout op, en kon dus ook niet meer meespelen. Het kwart verloren we met 15-18. We stonden nog ruim voor, maar twee man waren gediskwalificeerd en vier man stonden op vier p’s. Raoul, Vincent en Jeroen konden zich geen fout meer veroorloven. Coach Paul gaf tussen het derde en vierde kwart nog snel wat aanwijzingen. Verhoog in de eerste paar minuten het tempo in de aanval. Scoor snel een paar punten, geef de tegenstander het gevoel niet meer dichterbij te komen. Laat Oegstgeest de fouten maken, ga de bucket in, altijd naar het bord… In de verdediging kunnen we meer ruimte geven. We staan ruim voor, we hoeven geen fouten te maken…
Mooie woorden natuurlijk, maar werkt het, en wordt alle info in het veld goed uitgevoerd?
Wat betreft het scoren…nou dat lukte! Binnen twee minuten maakte Boris 8 punten. Zo moest het. Raoul volgde. Helaas werd er in de daarop volgende aanval gelijk een fout geconstateerd. Raoul had er nu ook 5. Vincent kwam weer in het veld. Boris (1 p-tje) “verhuisde” naar een moeilijker (langere) tegenstander zodat Vincent wellicht wat minder risico zou lopen om zijn vijfde fout te maken. Philip kwam meer in de wedstrijd, pakte z’n rebounds en liep keurig met Jeroen de “lijntjes” van de fastbreak. Enige zorg bleven de fouten. Drie man hadden er al vijf, we hadden dus geen wissels meer. Time-out! Jongens, laat de bal rond gaan. Win tijd. Vertraag het spel. Oegstgeest mag scoren, inhalen lukt toch niet meer. Maak je geen zorgen. Blijf rustig!
Het was wat tegen de natuur van het team in. Spelen met de rem erop, het lukte redelijk. De aanvallen werden langer, we wonnen tijd en leerden ook met een grote foutenlast te spelen.
Vincent bleef zijn actieve defense tonen, zonder een fatale p te maken. Zouden we dan toch met vijf man de wedstrijd beëindigen? Nee, twintig seconden voor tijd kreeg Vincent zijn vijfde fout. De vrije worpen werden door Oegstgeest gemist, Jeroen pakte de rebound, bal naar Boris, door naar Philip, naar Mark, weer terug naar Boris… de 20 seconden werden keurig uitgespeeld….. Voor de statistieken, het kwart werd met 18-5 gewonnen. De einduitslag 80-44.

[i]Scores:[/i] Vincent Antes 16, Boris Crama 28, Philip van Houwelingen 1, Raoul Koopmans 9, Mike v.d. Vlist 4, Jeroen Vos 20, Mark de Zwart 2.