JU14-1 is in de eerste klasse niet te stoppen. Zondag was Zoebas (Zoetermeer) ook niet in staat “onze jongens” onder de 100 punten te houden. Dit keer wonnen we met 110 – 59.
In de ochtend werd coach Paul Crama (lag nog in bed…) gebeld met de mededeling dat Raoul die nacht met darmproblemen had gekampt, en waarschijnlijk niet mee kon spelen. Paul was gelijk wakker. Hij wist al dat Bas ook wat problemen had met een enkel en knie. Onder de douche werd besloten Dennis weer op te roepen. Dan waren we in ieder geval verzekerd van voldoende spelers. Bij het vertrek bleek die actie zeer terecht, Raoul meldde niet te kunnen meespelen. Hij was nog te zwak, en bovendien sprong zijn maag nogal in het rond met de bewegingen van zijn lichaam. Natuurlijk kwam hij als een echte aanvoerder wel mee om aan te moedigen. De knie van Bas ging al wat beter, dat was mooi.
In de basis nam Philip de plek van Raoul over. Zo is ook de roulatie tijdens de wedstrijd, iedereen weet wat van hem verwacht wordt. Het lag niet aan Philip, maar we begonnen een beetje rommelig. We wilden té snel en vooral té graag. Het team is gewend snel te spelen, maar nu wilden we nog sneller, en dat lukt niet. In de aanval ging de bal niet goed rond, er werd te snel geschoten, er was geen overleg en bovendien was de omschakeling van en naar de verdediging vaak niet goed. De fastbreak ging gelukkig wel goed. Boris scoorde drie keer achter elkaar uit een mooie break.
Er was een time-out nodig om de organisatie en vooral de rust terug te brengen in het team. Daarna lieten we zien de wedstrijd “basketballend” te willen winnen. Er werd beter verdedigd en de bal werd georganiseerd naar voren gebracht. Dennis viel goed in, hij scoorde en benutte in een volgende aanval vervolgens twee vrije worpen nadat er een fout op hem was gemaakt. Het eerste kwart werd met 22-10 gewonnen.
Het tweede kwart vielen we in het begin weer een beetje terug. Er werd flink doorgewisseld om de jongens scherp te krijgen. Deels lukte dat. Mark stond goed te verdedigen en hield in de aanval goed het overzicht. Vincent kwam in vorm, verdedigde niet alleen, maar begon ook zijn puntjes te pakken. Mike was nog een beetje op zoek. Hij werkte hard maar wilde nog té veel. Naar het einde toe begon Jeroen orde op zaken te stellen. Verdedigend schakelde hij Zoebas’ gevaarlijkste man uit, Jos, en hij scoorde drie keer op rij. Het kwart werd gewonnen (20 – 12) de ruststand 42 – 22.
In de rust werd het tekenbord nog maar eens tevoorschijn gehaald. Er werd aangegeven waar het fout liep. We speelden te compact, te dicht op elkaar. Als we snel willen spelen, moeten we voor ruimte zorgen. Snelle passing, niet de bal brengen. Dat deden we niet goed, dus maakten we het ons te moeilijk. Iedereen beloofde beterschap.
Het derde kwart had Zoebas besloten wat feller te gaan spelen. Dat was even wennen. Verdedigend werden we even flink op de proef gesteld. Dat viel niet mee, maar we hielden de weg naar het bord goed gesloten. Bas leek geheel blessurevrij en stond slim te verdedigen, Vincent hielp goed als er eens een tegenstander langs kwam en ook Philip wist zijn man goed uit te schakelen. We trokken de wedstrijd naar ons toe. Het kwart werd met 21 – 14 gewonnen.
Het vierde kwart moesten de remmen maar eens los. De aardige tafelaars waren ons daar al in voorgegaan. Zij konden niet van elkaar afblijven. Romantiek in de kille basketbalhal van Zoetermeer. Het vierde kwart speelden we eindelijk zoals we de laatste weken gewend waren. Snel, gevarieerd en vooral georganiseerd. We bleven goed doorpassen tot de vrije man was gevonden die vervolgens vaak kon besluiten met een simpele lay-up. Lay-ups zijn bijna zekere scores. Een goede lay-up is één van de basketbalfundamentals, daar trainen we heel veel op, en dat is te zien. Mike begon zijn draai ook helemaal te vinden. Hij forceerde mooi een paar vrij worpen die hij ook nog eens perfect afrondde. Bovendien scoorde hij het laatste kwart ook nog drie keer uit een mooie lay-up. Boris, Jeroen en Vincent deden natuurlijk ook hun buit in het zakje. We wonnen het laatste kwart met 37 – 23.
Eindstand Zoebas – BVL: 59 – 110.

[i]Scores:[/i] Vincent Antes 17, Boris Crama 39, Philip van Houwelingen 4, Mike v.d. Vlist 9, Jeroen Vos 30, Dennis van Winkel 6, Mark de Zwart 5.