Artikel uit Leidsch Dagblad.

LEIDERDORP – De basketbalsters van BV Leiderdorp hebben er geen twijfel over laten bestaan wie er dit eredivisieseizoen over het beste team in de regio beschikt. Zaterdag verpulverde de ploeg van coach Joris Zandbergen Gibo Groep/Grasshoppers: 96 – 64. Na twee wedstrijden is Leiderdorp een van drie ploegen zonder puntverlies.

De Katwijksen hadden zaterdag in De Bloemerd niks in te brengen tegen het snelle, accurate spel van Leiderdorp. De thuisploeg mist nog steeds twee toonaangevende speelsters, Renske van der Voort en international Lonneke Bransz. Maar ook zonder deze twee bleek een eveneens verzwakt Grasshoppers geen partij.

Binnen de kortste keren had Leiderdorp een gat van tien punten geslagen. Dat gat werd gestaag groter. Alleen de laatste vijf minuten kwam Leiderdorp nauwelijks meer tot scoren. ,,We liepen achter de feiten aan, en verdedigden zeker in de eerste helft dramatisch”, gaf Grasshopperscoach René Mulder na afloop toe. Ter verdediging voerde hij aan dat twee speelsters op vakantie zijn, enkele anderen niet helemaal fit, en dat zijn ploeg uit vier senioren en vier junioren bestond. ,,Die hadden al een wedstrijd gespeeld. En ook wanneer dat niet het geval was, komen ze op eredivisieniveau gewoon tekort.” Dat er twee speelsters in het begin van de competitie op vakantie zijn, is normaal gesproken niet goed te praten. ,,Maar nu werd drie weken voor aanvang het schema omgegooid omdat Barons zich terugtrok. Dan sta je machteloos.”

De overmacht van Leiderdorp was duidelijk te zien, niet alleen aan het scoreverloop maar ook aan de manier van spelen. BV Leiderdorp oogde snel en handig, bij Grasshoppers zag het er alleen maar gehaast uit. Niet alleen de drie buitenlandse speelsters – twee Amerikaansen en een Duitse – van de thuisploeg maakten dit keer indruk. Ook ‘eigen kweek’ Marijke Goudberg trok zich op aan het niveau en gaf tegen het einde een paar schitterende passes op topscorer Theresa LeCuyer, die heerste onder de beide borden. De fastbreaks van Jessica Wilhite en Claudia Leitner waren intussen onstuitbaar.

,,Geweldig om naar te kijken”, oordeelde Zandbergen over zijn ploeg. We hebben niet alleen snelheid en schotvaardigheid gewonnen sinds vorig jaar, het leukste is dat iedereen goed kan passen.” Hij geeft zijn speelsters daarom dit seizoen alle vrijheid: ,,Ze mogen brutaal spelen, allemaal. We hebben heel weinig vaste aanvalspatronen. Nu zijn ze zelf creatief, in plaats van dat ze naar het plekje lopen waar de coach heeft gezegd dat ze moeten staan. En als ze dat allemaal doen, dan kan de tegenstander niet volstaan met alleen maar de Amerikanen verdedigen.”

De enige die aan Grasshopperszijde iets tegenover het Leiderdorpse geweld kon stellen, was Tanya Bröring. De juniore werd topscorer van haar ploeg, die het verschil met 32 punten nog beperkt hield. Leiderdorp had makkelijk de grens van honderd punten kunnen halen. Dat had voor Zandbergen duidelijk geen prioriteit. Hij hield tegen het einde drie basisspeelsters aan de kant, om enkele van zijn junioren speeltijd te geven.

,,Zesennegentig punten tegen, dat is te veel, dat mag niet meer voorkomen”, constateerde Mulder kalm. ,,We wisten al snel dat dit een moeilijke, zo niet kansloze wedstrijd zou worden. Maar dan nog kunnen we beter verdedigen dan we nu hebben laten zien.”

BV Leiderdorp – Grasshoppers 96-64 (28-17, 49-30, 73-45).

Scores BV Leiderdorp: LeCuyer 32 (23 rebounds), Wilhite 26 (10 rebounds), Leitner 14, Goudberg 11. Grasshoppers: Tanya Bröring 15, Gabriëlle Versteeg 10, De Jong 10.