Het bolwerk Leidse regio bestaat uit de verenigingen BS Leiden, BV Leiderdorp en BV Oegstgeest. Afgelopen twee seizoenen is door deze verengingen samengewerkt in zowel de jongens- als meidenlijn. Ook komend seizoen is dat weer het plan.
Dat betekent dat door de drie verenigingen alvast gekeken is welke teams op welk niveau zullen gaan spelen. En welk team door welke verenging gehost zal worden, dat wil zeggen wat plek zal zijn waar het team haar thuiswedstrijden zal spelen. Ook is voor een aantal teams al duidelijk welke trainer/coach het team zal begeleiden.

Voor de vorming van de bolwerkteams zullen selectietrainingen worden gehouden. Om deel te nemen aan deze selectietrainingen van de rayonteams (en het landelijk spelende J4) zullen uitnodigingen worden verstuurd aan de betreffende spelers.
De selectietrainingen vinden plaats op de volgende data en in de volgende zalen:

[img]/img/nieuws/BW_sel-trainingen_2012-2013V3.png[/img]

[i]Hoe gaat de selectie nu in haar werk?[/i]
De TC’s van het bolwerk volgen de ontwikkeling van de spelers nauwgezet. We hebben de volgende criteria geformuleerd die gezien kunnen worden als randvoorwaarden bij de selectie, vooral wat betreft inzet en gedrag. Elke speler van een bolwerkteam:
* Traint drie maal (rayonniveau) of twee maal (regioniveau)in de week , ongeacht de locatie waar de trainingen plaats vinden, waarbij school/studie – na overleg met de coach – incidenteel als als reden kunnen gelden om niet te trainen
* Is beschikbaar voor wedstrijden
* Is bij blessures (die langer duren dan 2 weken) aanwezig bij elke wedstrijd van zijn/haar team en minimaal bij een training in de week van zijn/haar team
* Houdt zich aan het adagium van “een gezonde geest huist in een gezond lichaam”, oftewel een sportman rookt en drinkt niet

Deze regels worden bij de selectie en uiteindelijke teamindeling duidelijk meegedeeld aan de spelers en ouders, en een exemplaar wordt ook door de spelers ondertekenend. We verwachten duidelijk steun van de ouders.
De selecties zelf worden geleid door de coaches voor komend seizoen. Zij bepalen ook de uiteindelijke selectie, in samenspraak met een bolwerkcommissie, bestaande uit leden van de TC’s (Technische Commissies) van de bolwerkverenigingen. De geselecteerden worden na akkoord van deze commissie, bekend gemaakt door de trainers. De trainers zullen daarna in een persoonlijk gesprek (nogmaals)de bolwerkregels uitleggen.