[b]NEW YORK – Een historisch document met daarin de originele basisregels voor basketbal heeft op een veiling in New York omgerekend ruim 3,2 miljoen euro opgeleverd. Dit is een recordbedrag voor sportmemorabilia.[/b]

De twee velletjes met daarop dertien regels met handgeschreven aantekeningen zijn bijna 119 jaar oud. James Naismith, gymleraar in Springfield in de staat Massachusetts, had de opdracht gekregen om in twee weken tijd een nieuwe sport voor in de winter te bedenken.

Op de avond van het ultimatum op 21 december 1891 schreef hij de regels op, gaf ze aan zijn secretaresse die ze uittypte en de volgende ochtend prijkten ze op het informatiebord bij de gymzaal.

De kopers, een stel uit Kansas, heeft het document gekocht om het terug te halen naar de universiteit van Kansas, waar Naismith de eerste basketbalcoach ooit was. (ANP)

[i](Een berichtje uit het Algemeen Dagblad van zaterdag 11 december 2010)[/i]