[b]Zwolle – Zorg en Zekerheid U16 trotseerde zaterdag na “wijs” beraad tussen de teamleiding, ouders en vertegenwoordigers van ZAC (Landstede-Zwolle) alle weerwaarschuwingen om een potje te gaan basketballen. De heen- en terugreis verliep zonder grote problemen, in de wedstrijd gleed het team onderuit. Het verschil na drie kwarten was nog acceptabel (52 – 45) maar in het vierde kwart ging alles mis en trok Landstede de wedstrijd naar zich toe. Eindstand 78 – 58.[/b]

De eerste minuten van de wedstrijd leek Zorg en Zekerheid de stijgende lijn van de laatste weken voor kerst weer op te pakken. Het team leek minder fel, maar er werd met overleg gespeeld en vooral redelijk verdedigd. Halverwege het eerste kwart stond ZZ met 7 -10 voor. Dat moet wat vertrouwen geven, maar het omgekeerde gebeurde. Het team begon nerveus te spelen. In eerste instantie vooral aanvallend, later in de wedstrijd ook verdedigend.

Landstede, een degelijke ploeg met twaalf gelijkwaardige spelers, profiteerde daar goed van. In het eerste kwart namen ze een voorsprong van 5 punten (23 -18), en in het tweede kwart werd de voorsprong verdubbeld (ruststand 38 – 28). De acht spelers van Zorg en Zekerheid konden in het tweede kwart de basket niet vinden. Het team hield Landstede op 15 punten, maar vergat zelf te scoren. Dat scoren is extra moeilijk als de afgesproken spelletjes niet goed gespeeld worden. Af en toe was het vertoonde spel gewoon chaotisch om te zien. Er viel geen lijn in te ontdekken. Via soloacties werd geprobeerd om scores te forceren maar dat lukte natuurlijk ook niet. Basketballen is een teamsport, zeker op eredivisieniveau.

De speech van de teamleiding tijdens de rust zorgde ervoor dat in het derde kwart het spel wat meer georganiseerd werd. Het leverde niet direct punten op, maar het spel zag er in ieder geval beter uit. Helaas werd het verdedigend wat minder. Er werden veel te weinig rebounds gepakt. Landstede kreeg te veel tweede kansen die ze simpel verzilverden. Dat was jammer want langzaam maar zeker kwam Zorg en Zekerheid een beetje terug in de wedstrijd. In de laatste twee minuten van het derde kwart werd er fel, agressief op de bal verdedigd en leed Landstede veel balverlies. ZZ kwam terug van 52 – 39 naar 52 – 45.
Iedereen uit Leiden (en omgeving) hoopte vervolgens dat de “flow” wordt doorgezet in het vierde kwart. Maar helaas. Dat gebeurde niet. Aanvallend en verdedigend gebeurde er niets meer. En terwijl het buiten harder begon te sneeuwen, gleed Zorg en Zekerheid binnen in de sporthal onderuit…

[i]Scores:[/i] Dennis Gout 21 (8 reb.), Ingmar Kok 11 (8 st.), Jasper Warmenhoven 10, Boris Crama 8 (8 st.), Tim Heshusius 4, Satchel Ciere 2, Ernes Mahmutovic 2.