Leiderdorp – Zondagavond won Zorg en Zekerheid U16 verdiend van WBB Giants uit Bergen op Zoom. Het team van coach Edmar Diebels was beter, maar maakte het toch nog onnodig spannend. Een ruime voorsprong (16 punten) werd in het vierde kwart bijna ingelopen door de tegenstanders. Eindstand, 66 – 62.

Zorg en Zekerheid U16 begon zondagavond sterk. In het eerste kwart werd er niet alleen goed verdedigd ook de omschakeling van aanval naar verdediging verliep uitstekend. Voor het eerst dit seizoen werd de eerste aanvalsoptie, de fastbreak, herhaaldelijk goed uitgevoerd. Het leverde eenvoudige scores op. Het team gooide de onzekerheid die het vorige week liet zien van zich af. De scores werden goed verdeeld, de gezichten stonden op “smile”. Aan het eind van het kwart was de basis voor de overwinning gelegd, 20 – 8. In het tweede kwart begon Bergen op Zoom meer tegenstand te bieden en kreeg Zorg en Zekerheid moeite om punten te scoren. Het “frisse” spel van het eerste kwart verdween een beetje, de wedstrijd ging gelijk op. Het kwart werd nipt verloren (12 – 13) maar de sfeer in de Leiderdorpse Bloemerdhal bleef terecht optimistisch.
In het derde kwart begon Zorg en Zekerheid direct weer sterk te verdedigen. Er brak een fase aan waarin WBB Giants moeite had het spel op te zetten. Helaas kon het ZZ-team het verschil niet in punten uitdrukken. Dat kwam vooral omdat het in de aanval te weinig creëerde. De bal werd in deze fase slecht of nauwelijks rondgespeeld en bovendien leek het alsof de spelers lijm onder de schoenen hadden. Er werd niet bewogen, het spel was te statisch. Jammer, het kwart werd met 18 – 13 gewonnen, maar gezien de verhouding op het veld had het verschil in deze fase echt groter moeten zijn.
In het vierde kwart zetten de Giants direct alles op alles om terug te komen in de wedstrijd. Het verschil van 16 punten werd in de eerste minuten met een paar mooie driepunters al snel gehalveerd. Time-out voor Zorg en Zekerheid! De verdediging werd door de coaches op scherp gezet. “Geen eenvoudige scores meer voor de tegenstanders…”. Als het aanvallend niet loopt, is de verdediging wellicht het wapen. De boodschap werd goed begrepen. De Giants begonnen regelmatig balverlies te lijden en Zorg en Zekerheid controleerde het spel. Opvallend waren de vele steals die tactisch goed werden benut door zo veel mogelijk lange aanvallen te spelen. Het verschil op het scorebord bleef schommelen tussen de drie tot acht punten in het voordeel van Zorg en Zekerheid. Na een paar spannende minuten klonk het eindsignaal, 66 – 62 winst.

[i]Scores:[/i] Boris Crama, 14 (10 st., 6 ass.); Dennis Gout 14 (9 reb.); Tim Heshusius 14; Thomas Kruithof 9; Jasper Warmenhoven 9 (9 reb.); Satchel Ciere 2; Kevin Groen 2; Ingmar Kok 2.

Helaas ontkomt ook ZZ U16 niet aan blessure- en griepperikelen. Deze week werd duidelijk dat Thomas Bouwmeester een MRI-scan moet laten maken om duidelijkheid te verschaffen over zijn voortslepende knieblessure. Ernes Mahmutovic heeft “de griep” en Satchel Ciere heeft last van een “lichte” kuitblessure. We hopen dat ze allen snel herstellen.