De tweede eredivisiewedstrijd in de Bloemerdhal dit weekend. Helaas (ook) zonder winst maar (ook) met veel publiek en sfeer. Koploper BV-Lely op bezoek. Het begint allemaal een beetje verwarrend als de Amsterdammers in mooi rode Myguide-outfit het veld betreden. Myguide mag dan een duur gesponsord bolwerk heten, een “reserve” outfit is kennelijk niet voorhanden. Na enig oponthoud is er een oplossing gevonden, en na een korte verkleedpartij spelen “wij” tegen BVL-wit. Snapt u het nog?
De wedstrijd begint direct in de hoogste versnelling. Niet alleen van onze kant, dat zijn we de laatste weken gewend, maar ook Lely raast door de Bloemerdhal. We laten ons even verrassen. “Zij” spelen ons spel. De druk is groot en we kijken gelijk tegen een achterstand aan. Na een paar minuten luwt de storm een beetje en beginnen we “ons” spelletje te spelen. We creëren goede schoten maar hebben een beetje pech met de afronding, waardoor we de aansluiting met de makkelijk scorende tegenstanders verliezen. We verliezen het eerste kwart, 14 – 21.
Het tweede kwart geeft hetzelfde beeld. Waar BV Lely de simpele scores maakt, missen wij ze te veel. Bovendien staan we niet sterk te verdedigen. De full court press wordt niet goed uitgevoerd. Een aantal snelle fastbreaks van de tegenstander is dan het gevolg. Toch ziet het publiek ook een aantal mooie individuele acties van onze kant. Dat lukt wel, maar het zijn niet de eenvoudige scores waarmee je een wedstrijd wint. Ook het tweede kwart verliezen we, 23 – 29. Ruststand 37 – 50.
In de rust geeft coach Edmar aan dat we meer “ontspannen” moeten spelen. We zijn te gehaast. Neem alleen “goede” schoten. Laat de bal rondgaan. Zoek naar de actie inside.
Het derde kwart is het vooral de inzet die opvalt. We knokken voor iedere bal. Lely blijft sterker maar loopt toch ook niet veel verder uit. Het is goed om te zien dat ook Lely soms moeite heeft met het hoge tempo. Ook daar is redelijk veel balverlies te noteren. Het derde kwart verliezen we met 20 – 24.
Dan het laatste kwart. Kunnen we nog wat…? Ja en nee. We laten ons niet oprollen. Dat ligt vooral aan de inzet. We doen er nog een schepje bovenop. We willen na afloop met opgeheven hoofd van het veld kunnen stappen. Als we even een paar puntjes inlopen, versnelt Lely weer. Verdedigend hebben we geen antwoord. We geven weer té veel ruimte weg. Dus verliezen we het kwart, weer met vier punten 23 – 27. Lely wint verdiend, 80 – 101.
Na afloop de conclusies en wat blikken op de statistieken. BV Lely is zeker de sterkste tegenstander die we tot nu toe gehad hebben. Het verschil uitgedrukt in punten op het scorebord vinden we te groot. We scoren 41% vanuit het veld (de laatste wedstrijden scoorden we rond de 50%). We hebben te veel turn-overs, 29. Dat is deels de verdienste van de tegenstander, maar ook doordat we vaak bij de balinname of de eerste outletpass de bal slordig verspeelden. De verdediging was te “lief”. We geven veel te veel weg. Als team slechts 16 persoonlijke fouten. Maar goed, we hebben niets te klagen over de inzet. Die was prima. En bij vlagen hebben we “ons” spelletje gewoon kunnen spelen. We gaan weer een week “leren”, zaterdag naar Rotterdam.

[i]Scores:[/i] Vincent Antes 10, Boris Crama 19, Niels van Elteren 5, Rutger Groeneveld 2, Tim Heshusius 9, Jerom Kok 13, Raoul Koopmans 16, Michiel Willems 6.