Het mooiste compliment werd afgelopen zaterdagavond opgetekend uit de mond van de winnende coach Bo Melis. ,,Jullie hebben de toekomst”, zo zei hij tijdens de korte nabespreking. Zijn ploeg, AutoCad Amazone uit Leidsche Rijn, had zojuist met 81-53 gewonnen van Wereldtickets.nl. Het heroptreden in de eredivisie van de Leiderdorpse equipe eindigde dus met een fors verlies, maar wel een met perspectief, zoals Melis dus opmerkte. Vier vijftienjarigen kregen namelijk speeltijd en ze gingen daarmee om alsof ze al jaren op het hoogste niveau acteren. De tieners Zera Butter, Willemijn Kallenberg, Rosanne Kruithof en Maxime Essenstam speelden aanvankelijk nog een tikkeltje nerveus, maar dat sloeg al snel om een speelse onbevangenheid en soms zelfs met een aardige portie lef. Zo knalde Kallenberg er twee driepunters op rij in. In totaal maakten zeven speelsters van Wereldtickets.nl hun debuut in de eredivisie.
Het Amerikaanse duo van het Leiderdorpse team liet zien niet voor niets de oceaan te zijn overgevlogen. Spelverdeelster Jeana Hoffman werd topscoorster met 23 punten waaronder maar liefst vijf driepunters. En center Vanessa Wilt liet 9 punten en 16 rebounds optekenen. Tel daar nog de 8 punten en even zovele rebounds van de ervaren Mariska van Zegveld bij op, en de voornaamste lichtpuntjes zijn besproken.
Want AutoCad, de nummer twee van het afgelopen seizoen, was simpelweg een maatje te groot. Het schotpercentage lag hoger, het aantal onnodige fouten veel lager en aan het einde van het duel bleek ook de conditie aanzienlijk beter. Het maakte de wedstrijd tot een leerzaam oefenduel voor de Leiderdorpse ploeg die nog twee weken heeft om genoemde zaken te verbeteren.
Het seizoen gaat komende maand namelijk echt beginnen met drie thuiswedstrijden op rij in de Bloemerdhal, te beginnen op zaterdag 11 oktober. Dan wordt duidelijk of het compliment van @Melis slaat op de verre of de nabije toekomst.