Hoewel de uitslag anders doet vermoeden, was het zaterdag in Hoorn toch een lastige wedstrijd. Na een redelijk goed eerste kwart (22 – 11) werden we behoorlijk uit ons spel gehaald door de wel heel erg streng, maar beslist niet partijdig fluitende scheidsrechters. We gingen spelen “met de rem erop” en dat is funest voor ons type spel. Het tweede en derde kwart werden wel gewonnen maar het leverde veel te weinig punten op (18 – 15 en 13 – 7). Pas in het vierde kwart werd de weg weer gevonden, de remmen gingen los, we speelden weer zoals het hoort en wonnen het kwart met 26 – 6.
Van dit soort wedstrijden leren we veel. Niet alleen de spelers, ook de coaches. We krijgen vertrouwen in elkaar. Er wordt rustig gezocht naar oplossingen, teamsamenstellingen etc. Welke 5 draaien er op welk moment het best. Gaan we opportunistisch vol op de aanval, of proberen we langzaam het spel in handen te krijgen. Spelen we een full court press, half court of zoals zaterdag voor het eerst werd geprobeerd een ¾ press.
Wat ook heel belangrijk is in dit soort wedstrijden is de mentaliteit van de spelers. Nou, die is perfect. Waar de tegenstanders duidelijk moeite hadden met de manier van fluiten, bleven wij rustig. De bal moet er tenslotte toch in, hoe de scheidsen ook fluiten. We gaan uit van onze eigen kracht. En we worden slimmer. Want ondanks de strenge leiding had slechts één speler 4 fouten, vijf stonden er op drie, één op twee, één op één en één op nul.
Ook conditioneel zijn we sterk. Dat hebben we de laatste wedstrijden al gemerkt, zaterdag was het niet anders. We zijn in staat om ook in het vierde kwart voluit te gaan. Toen uiteindelijk de door Edmar en Paul gewenste versnelling werd ingezet liep de score heel snel op. Onze snelle transition zorgde voor veel ruimte waardoor de juiste assists gegeven konden worden en simpele scores werden gecreëerd.